torstai 20. joulukuuta 2007

Puhkuri

Siinäpä päivän sana ja viime aikojen päänvaiva. Koko syksyn olen ollut huolissani ruunastani, mutta samalla olen varmaan halunnut kieltää tosiasian ja nähnyt joka asiassa sen olemattoman toivon kipinän, tänään taisi yskiä vähemmän kuin eilen..

Eilen sen oikeastaan itselleni myönsin ja tänään eläinlääkärikin sen totes. Hengittäminen ei ole helppoa, pumppaa pallealla ja muilla lihaksilla ilmaa eli käyttää lihaksia mitä terve ei käytä. Waittinen on siis sairas, sillä on puhkuri.

Tilanne ei nyt onneksi ole se että suoraan pitäs monttua alkaa kaivaa. Mutta faktaa on että tuossa ympäristössä tilanne ei helpota, pysyy korkeintaan tuollaisena, todennäköisesti pahenee. Talliympäristö on liian pölyinen, ei auta että itse teen kaikkeni, pidän purualustan mahdollisimman pölyttömänä (mahdoton yhtälö että puru olis pölytön), kastelen heinät, enkä lakaise tai siivoa karsinoita kun Waittinen sisällä. Näin pitäisi kaikkien tehdä ja kaikkien hevosten kohdalla että ilmassa ei olisi pölyä.
Mutta minkäs teet kun tallissa on 6 hevosta ja niistä on 1 sinun ja muut tilan omien tyttöjen ja ne ei nää asiaa niin. Jotta olisi mahdollista pitää kopu tuossa tallissa pitäisi kaikille vaihtaa aluseksi esim. turve ja kaikille syötää kasteltua heinää tai tuorerehua... ja kun tallinylinen täynnä kuivaa heinää (joka huonompaa kuin vuosiin) ja puru samaa mitä navetassa käytetään on mahdollisuudet muuttaa kaikki olematon, ei niiden rahallisestikaan kannata. Ja sitten kun lisätään tyttöjen ajattelu että turve on paskin alusta, niin sottasen näkönen ja tumma (pimentää kyllä tallia musta alusta) ja meidän hevoset ei tykkää kastellusta heinästä (?????) ja että hevoset tulee ajella karvattomiksi ja loimittaa ja tallin ei saa päästää ulkoa raikasta, viileä ilmaa.. Sama kuin taistelisi tuulimyllyjä vastaan...

Tässä on nyt sit menny pari päivää siinä kun mua itkettää, hevonen on sairas eikä sen ole tuolla hyvä. Olen miettinyt mistä sille paremman paikan saan. Pitää varmaan appiukolle soittaa ja kysyä mitä maksaa että tekee omien hevosten seuraksi pihattokarsinana mun hevoselle... Sinnekin vaan semmonen matka että päivittäin en pysty käymään itse...


-mervi-

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi itku! Tsemppiä sinne ja voimahalit! Rauhallista joulunaikaa sinne teille kaikille!

Welmuset kirjoitti...

meidän ensimmäinen viesti hävis cyperavaruutteen ..
kokeillaan uudelleen tai sit niitä tullee kaksi peräkkäin ..
Olipa kurjaa lukea että kapukka kuten petrus hevosia sanoo on kipeänä .. muistan kun ukki kasvatti hevosia niin olihan niillä tautia jos toistakin ,,
teet vaan väliaikaisen kodin jonnekin siihen että kaveri kuntoutuu ..
meillä ei ihmeitä ..henny vesirokon kynsissä ja emme tiedä yhtään että mennäänkö maalle viettämään sukujoulua vai ollaanko neljästään ja katsotaan telkkarista lumiukon lennot täällä ..
koirat odottavat pesua illalla..eilen oli niin kiire etten ehtinyt ollenkaan vaan tänään tapahtuu ...
sellainen varvashiki kämpässä haisee että huih hih ..
mutta jouluja sinne teille ja siitä koiran syömättömyydestä ..hanki sille toinen länderi kaveriksi ..niin oppi welmukin syömään kun ennen oli nirso kuin mikä ..
mutta jouluja .. huokaise vähän koulukiireiden jälkeen ..

toivottaa me welmuset